escoles, clubs i casals

La Sargantana ofereix la seva experiència d’anys per a donar servei als centres educatius en la seva formació curricular, als club de muntanya, aportant un model de desenvolupament formatiu i lúdic dels esports de muntanya per a joves i infants i als casals d’estiu oferint un producte lúdic que complementi l’oferta dels mateixos.

 

  • Centres educatius
  • Clubs de muntanya
  • Casals

centres educatius

La Sargantana ofereix a escoles i instituts diferents activitats que permeten treballar de manera interdisciplinar aspectes del medi natural, mitjançant l'observació, la descoberta de l'entorn i l'experimentació en un medi singular de Catalunya com és Montserrat.
Les activitats permeten que els alumnes apliquin i experimentin en el medi, coneixements assolits en el centre educatiu mitjançant una metodologia de treball activa i participativa.

  • Orientació
  • espeleologia
  • iniciació a l'escalada
  • Sistemes de Politges

Saber-se orientar utilitzant brúixoles i mapes. Saber mesurar azimuts. Aprendre a mirar el paisatge i saber-lo interpretar a diferents escales. Conèixer diferents tipus de coordenades geogràfiques... Familiaritzar-se amb la investigació i amb les tècniques de treball de camp...

Àmbit curricular: Coneixement del medi natural, social i cultural (primària), Ciències de la naturalesa (ESO)
Nivell educatiu:
Ed. primària (cm i cs) i ESO.
Estacionalitat:
Tot l’any.
Localització: Montserrat (Collbató).
Durada: mitja jornada (durada condicionada a la possible combinació amb altres activitats)
Material subministrat: Quadern de treball, mapa topogràfic i brúixola.
Descripció: Aquest són els coneixements que es volen impartir en aquesta activitat mitjançant una part  teòric pràctica on s’expliquen els conceptes de brúixola, azimut, mapa, escala, GPS,... i una fase final amb un circuit d’orientació on seguint un mapa, els participants han de buscar les fites marcades aplicant els conceptes treballats en el taller i marcar-les a les caselles corresponents. Tot això en un entorn privilegiat com és Montserrat que ens dóna les formes geogràfiques adients per a treballar l’orientació d’una manera molt intensa.

 

Per a entendre la formació i la morfologia de les muntanyes que ens envolten, l’espeleologia ens ofereix una oportunitat única per a endinsar-nos-hi i descobrir-ne els seus secrets. Endinsar-se en una cova és una experiència inoblidable. Les cavitats ens donen la possibilitat de conèixer racons, impressionants formacions de l'interior de la terra com estalactites, estalagmites, rius subterranis, avencs...
Àmbit curricular: Coneixement del medi natural, social i cultural (primària), Ciències de la naturalesa (ESO).
Nivell educatiu: Ed. Primària i ESO.
Estacionalitat: Tot l’any .
Localització:
Montserrat (Collbató) o Garraf (Penya Ginesta).
Durada:
3 hores (combinable amb altres activitats).
Tipus:
Treball de camp i laboratori.
Material subministrat:
Quadern de treball, mapa topogràfic i brúixola.
Descripció: Realitzarem un petit taller explicatiu sobre la formació de la muntanya de Montserrat durant l’era terciària. Tot seguit visitarem la Cova Freda de Collbató que amb només 45 metres de llargada ens permet explorar l’interior de la muntanya. Aquesta és gran activitat per a aquells que volen experimentar la iniciació a l’espeleologia i que tot i que no sigui un entorn a l’aire lliure, és una activitat que ens aporta una gran dosi de sensacions personals inigualables.

Una primera presa de contacte en aquest fascinant esport que és l'escalada. Esport, que d'una manera segura, aporta molts beneficis a nivell físic i mental. El treball de la força isomètrica és important, la coordinació i la flexibilitat son fonamentals i finalment la concentració, que juga un paper important.

Àmbit curricular: Ciències de la naturalesa i Educació física.
Nivell educatiu: ESO, Cicles formatius i Batxillerat
Estacionalitat: Tot l’any, excepte desembre, gener i febrer.
Localització: Montserrat (Collbató) o Garraf (Penya Ginesta)
Durada: Mitja jornada.
Tipus: Treball de camp.
Material subministrat: Quadern de treball i material d’escalada.
Descripció: Es realitza un petit taller explicatiu sobre els fonaments de l’escalada, tipus de roques, ancoratges, material,... La part més pràctica es desenvolupa a una zona d’escalada esportiva de Collbató escalant vàries vies entre 10 i 20 metres d'alçada en tècnica sense risc de caiguda (top rope). Els participants realitzaran les rutes a escalar en funció de les seves habilitats.

Les politges s’han utilitzat al llarg de la història per al trasllat de càrregues,
canviant la direccio d'una força, per a amplificar-la o per a transmetre el seu
moviment de rotació a altres. Tots aquests conceptes són explicats de
maneva progressiva.

Ambit curricular: Tecnologia.
Nivell educatiu: ESO.
Estacionalltat: Tot l'any.
Lloc de l'activitat: Collbató.
Durada: Mitja jornada.
Tipus: Treball de camp.
Material submlnlstrat: Quadern de treball.
Descrlpcló: Es realitza un taller explicatiu sobre els fonamems i tipus de
sistemes de politges, realitzant-ne la construcció pràctica de cada un d'ells i
comprovant-ne l'eficiència en termes de força emprada, pesos, recorreguts...
Es busca corn a resultat final del taller, poder traslladar una càrrega per una
tirolina amb tota| seguretat i amb la millor eficiència possible.

Clubs de muntanya

Oferim activitats de cap de setmana per a grups de joves entre 8 i 18 anys per a que coneguin varies  disciplines en els esports de muntanya, diferents grups establerts sobretot per edat però també per nivell fan que l’experiència de les diferents modalitats de muntanya sigui enriquidora i alhora especial per poder-la realitzar amb nois/es de la mateixa franja d’edat. Les activitats es realitzen amb tècnics esportius en les modalitats d’escalada, alta muntanya i descens  de barrancs, donant un gran valor afegit en seguretat i formació.

Es realitza una sortida al mes d’octubre a juny. La temporada s’estructura per trimestres amb dues sortides d’un dia i una de cap de setmana per trimestre. Les activitats van des de l’escalada, la via ferrada, el descens de barrancs, l’espeleologia fins a l’esquí o les raquetes de neu a l’hivern.

Casals


Les activitats dels casals realitzats durant els mesos d’estiu ens donen l’opció de fer activitats al medi natural fora del corrent i amb total seguretat. Oferim els nostres serveis per a complementar l’oferta dels casals d’estiu introduint activitats com el descens de canals (ràpel), via ferrada, descens de barrancs, senderisme i multi activitat.